Τελετή Λήξης 2015

Μέρες Παραμυθιού 2018

Μέρες Παραμυθιού 2018

26-29 Δεκεμβρίου 2018 – 5.30 μ.

στo χώρο εργαστηρίων του Μύλου Ματσόπουλου

Καθώς ο Άγιος Βασίλης γυρίζει απ’ άκρη σ’ άκρη το κόσμο να μοιράσει τα δώρα του στα παιδιά του κόσμου, φέρνει φέτος στα Τρίκαλα, στο Μύλο των Ξωτικών κι ένα σακούλι ιστορίες από χώρες μακρινές και τόσο διαφορετικές.  Τούτες τις ιστορίες τα ξωτικά στήνουν αυτί να τις αρπάξουν και στη στιγμή να τις ψιθυρίσουν στους παραμυθάδες που μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα επισκεφτούν το Μύλο και θα μας ιστορήσουν στις Μέρες Παραμυθιού όσα «πήραν τ’ αυτιά» των ξωτικών. 

Ακούσατε! Ακούσατε!!! Ο αη Βασίλης ετούτη τη χρονιά στον Μύλο των Ξωτικών θα σκορπάει από το σακούλι του ιστορίες που έχουν υφάνει οι λαοί της υφηλίου!!! 

Ακούσατε! Ακούσατε!!! Ελάτε να ταξιδέψουμε σε κόσμους μαγικούς με παραμύθια από τόπους κοντινούς και μακρινούς, από λαούς γνωστούς και άγνωστους σε μας, με παραμύθια του κόσμου όλου!

Οι σάλπιγγες θα ηχούν και θα διαλαλούν τις Μέρες του Παραμυθιού που ετούτη τη χρονιά θα ακολουθούν τον Αη Βασίλη στα βήματα του στον κόσμο,  για να αφουγκραστούν τις ιστορίες που γεννά ο άνθρωπος την πλάση όλη …  Ιστορίες με σπαθιά αλλά και μ’ αερικά, ιστορίες με παλικαριές αλλά και με πονηριές, ιστορίες με κλάματα και γέλια ιστορίες μαγικές μα και αρκετά σοφές… μέσα στη παγωμένη, εορταστική πάντα, ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων στο Μύλο των Ξωτικών! 

Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, τα απογεύματα, θα ακούγονται στο χώρο των εργαστηρίων του Μύλου Ματσόπουλου, από νέους και παλιούς αφηγητές παραμύθια λαϊκά!   

Ιστορίες που ταξίδεψαν από στόμα σε στόμα. 

Ιστορίες που έλεγαν οι άνθρωποι σε όλο το κόσμο.

Ιστορίες που δυναμώνουν την ψυχή και τρέφουν την ελπίδα. 

Ιστορίες που τις έφτιαχναν Παραμυθάδες,

κάτι μεγάλοι ψευταράδες … που έλεγαν Αλήθειες!

Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι είν’ τα παραμύθια!!!!

Ιστορίες για παιδιά; (άνω των 4 ετών). Ιστορίες  και για μεγάλους!

 

Αρχή των Παραμυθιών!

Καλησπέρα της Αφεντιάς σας!

 

*      Η είσοδος είναι ελεύθερη, το τίμημα όμως που οφείλει κανείς να καταβάλλει για να ακούσει τον αφηγητή, είναι η ήσυχη παρουσία του την ώρα που θα ιστορείται του ήρωα  η δράση …

 

**   Οι «Μέρες Παραμυθιού» επιμελούνται από την αφηγήτρια Μαρία Κατσανούλη

Πρόγραμμα Αφηγήσεων:

Βιργινία Κοκκίνου

«“Δεν φοβάμαι” είπε και ξεκίνησε»

Βιργινία Κοκκίνου: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη που φιλοξενεί τη μισή Ελλάδα. Από μικρή ανήσυχο πνεύμα, ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, τραγουδίστρια, ηθοποιός αλλά τελικά επέλεξε τη μετάφραση για να μπορεί να γνωρίζει μέσα από τις λέξεις τους ανθρώπους και τον κόσμο τους. Από μικρή της άρεσε να γράφει ποιηματάκια και να λέει στα αδέρφια της δικά της παραμύθια, συνήθεια που, από ότι φαίνεται, δεν την έσβησε ο χρόνος, γιατί όλο και κάτι σκαρώνει με τις λέξεις. Αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις ίσως να την οδήγησε και στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Τώρα πια εκτός από το ταξίδι στις γλώσσες του κόσμου ταξιδεύει και με τις ιστορίες ανακαλύπτοντας για άλλη μια φορά πόσο μαγική είναι η ζωή, αρκεί να τη δεις μέσα από τα μάτια του παραμυθά. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ παραμυθιού και συνεργάζεται με Δήμους, βιβλιοθήκες, σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους.