Τελετή Λήξης 2015

H Ιστορία του Κάπτεν Σπάρου ντε Λα Κρίστμας

banner-5
Κάπου εκεί στη ζεστή και θυελλώδη συνάμμα Καραϊβική, στο τροπικό νησάκι Μπαρμπούντα(Μπαρμπούνι στα ελληνικά) ο captain Σπάρος Ντε Λα Κρίστμας,ξύπνησε ένα πρωί μετά από ένα τρελό μεθύσι με τους άλλους αρχιπειρατές που είχαν έρθει από τα διπλανά νησιά του Αγίου Χριστόφορου,την Ισπανιόλα,το Γκράντερ(μεγάλη γη στα ελληνικά),τον Άγιο Θωμά,τον Άγιο Ιωάννη και την Αντίγκουα. Πήγε στην παραλία να δει την ανατολή του κόκκινου ήλιου και είδε στην άκρη της θάλασσας ένα μπουκάλι να το πηγαινοφέρνουν τα κύματα στην ολόχρυση άμμο.

 Σήκωσε τα μπατζάκια του, το έπιασε και έσπασε το βουλοκέρι που κρατούσε ερμητικά κλεισμένο το φελλό.Μέσα του,είδε ένα τυλιγμένο, μουχλιασμένο χαρτί.Έναν χάρτη με ένα μήνυμα στα ελληνικά. O captain Φορτούνας είχε σχεδιάσει ένα  χάρτη που έδειχνε μακριά,πολύ μακριά στη  Μεσόγειο ψηλά  ένα μικρό ηφαίστειο.Την πόλη την έλεγε The ThreeGoods (Τρίκαλα στα ελληνικά) και από το μικρό αυτό ηφαίστειο,ανάβλυζε ένα υγρό μαγικό και μαύρο, που μύριζε υπέροχα και είχε,όπως έγραφε, γεύση γλυκιά και κόλλαγε στον ουρανίσκο και ήθελες να πίνεις κι άλλο κι άλλο κι άλλο….χωρίς να μπορείς να σταματάς.Στα Τρίκαλα το λέγαν Σοκολάτα και λένε πως άξιζε όσο όλοι οι θησαυροί του κόσμου! Η πηγή αστείρευτη,το χρησιμοποιούσε και ο παλαιότερος γιατρός του κόσμου,ο Ασκληπιός,όπως έγραφε,για…μπάνιο,σοκολατοθεραπεία το ονόμαζε στο  εργαστήριό του στα Τρίκαλα τα χρόνια εκείνα.

«Αυτό είναι, Θα πάω να το βρω»,σκέφτηκε. Κοίταξε γύρω του τα καράβια που ήταν αραγμένα και διάλεξε το το μυθικό  «Κουτσό Χταπόδι». Τι Παράξενο όνομα για το πιο γρήγορο και εντυπωσιακό Καράβι της εποχής του. Ξύπνησε τον παπαγάλο του, μάζεψε τους πειρατές και τους έδειξε το χάρτη.Τους μίλησε για τη ρευστή σοκολάτα και τρέξανε τα σάλια τους μετά το βραδυνό μεθύσι. Γλυστρίσανε μυστικά στο καράβι και σαλπάρανε χωρίς να τους καταλάβουν.Τα πανιά είχαν ήδη ανοίξει με προορισμό τη Δύση.

                                                            

 

Κάτι συνέβη όμως, κάτι αναπάντεχο.Είχανε ξεχάσει κάτι πολύ σημαντικό.Βιταμίνες για το σκορβούτο, αυτή την αρρώστια που τους κατάτρωγε στα μακρινά ταξίδια.Ο Κάπτεν Σπάρος, πήρε το κυάλι του,βγήκε στη γέφυρα και κοίταξε τον ορίζοντα.Τίποτα,άνοιξε το χάρτη του και είδε στα αριστερά της πορείας του τις Νήσους του Λουξ.Τράβηξε γραμμές στο χάρτη,πήρε τον εξάντα,ανέβηκε στην τιμονιέρα και διέταξε.»Πέντε στροφές στο σταβέντο,πορεία για τις Νήσους του Λουξ»Σε δυο μέρες αντικρύσανε τα μικρά νησάκια ,με τα τεράστια κοράλλια να τα προστατεύουν από την θάλασσα.Κατεβάστε τη βάρκα,πρόσταξε,τέσσερις άντρες στα κουπιά,δύο μένουν εδώ.Τράβηξαν κουπί,βρήκαν ένα μικρό πέρασμα από τα κοράλλια και βγήκανε στην αμμουδιά.

«Θεέ μου»,είπε,κάποιοι ήρθαν πριν από μας εδώ,μπουκάλια παντού,κιβώτια με πολύχρωμα ζουμιά,φρούτα σε όλα τα δέντρα.Κρύψανε την βάρκα σε κάτι θάμνους,σύρθηκαν στην παραλία,μπήκανε στο δάσος με τις πορτοκαλιές,τις βυσσηνιές,τις κερασιές.Κιβώτια,πολλά κιβώτια έτοιμα,που τα φυλάγανε στρατιώτες.Περίμεναν να νυχτώσει,κλέψανε τα μπουκάλια,φορτώσανε τη βάρκα και χωρίς θόρυβο γυρίσανε στο καράβι.

Ανοίξανε πανιά μες τη νύχτα και ήπιανε ένα μπουκάλι χυμό.Αυτό είναι!!!Καθαρή βιταμίνη,λίγη ζάχαρη,πολύ μα πολύ φυσικός χυμός.Ταξίδεψαν μέρες,νύχτες,βδομάδες,ώσπου είδαν στεριά,με ένα στενό άνοιγμα. Γιβραλτάρ έλεγε ο χάρτης. Κανόνια το φυλάγανε και από τις δύο όχθες,στρατιώτες με περίεργες κόκκινες στολές και άσπρους γιακάδες. Αρματώσανε,ορτσάρανε τα πανιά,βρόντηξαν τα κανόνια και πριν προλάβουν οι στρατιώτες να αρματώσουν,είχανε μπει στη Μεσόγειο που έλεγε ο χάρτης.»Πλώρη για την Grecia’’ πρόσταξε ο καπετάνιος. Ανοιχτά της Μάλτας,νότια της Σαρδηνίας,βόρεια της Κρήτης,η πορεία που χάραξε.Νησιά,νησάκια,βραχονησάκια,δεξιά και αριστερά τους.

 Τι είναι τούτο? Αιγαίο πέλαγος έλεγε ο χάρτης.Τράβηξαν βόρεια, τρελή πορεία, άυπνοι μέρα νύχτα μην πέσουν πάνω σε κάποιο νησί.Κόκκινο Νερό έλεγε ο χάρτης. Στην αρχή τρομάξανε, αλλά μετά είδαν οτι το νερό ήταν μια χαρά γαλάζιο. Φτάσανε σε ένα ποτάμι τεράστιο –Πηνειός– έγραφε στο χάρτη.Έστειλε την βαρκα μπροστά, ήσυχα και βαθειά, μπήκανε δειλά, και προχωρήσανε αργά και την άλλη μέρα.καταστροφή.

ΕΛΕΓΧΟΣ μπροστά,φράγμα.Λιμεναρχείο Τρικάλων έγραφε ή κάτι τέτοιο.Αρματώσανε και περιμένανε.Γέλια και τραγούδια ακουγότανε από μακρυά…Ψυχή στο λιμεναρχείο…Ααααα….Ένας φάρος άναψε το βράδυ…

Ψάξανε τριγύρω..,κανείς..,ένα άλλο ποτάμι,μπήκανε δειλά,Ληθαίος έγραφε μια πινακίδα πιο στενός αλλά βαθύς,κόντρα στο ρεύμα,η βάρκα μπροστά,άλλο ποτάμι στα αριστερά προς το φάρο,Αγιαμονιώτης έγραφε στο κτίριο ελέγχου.

Κανείς,ψυχή κι εκεί,περάσανε με δυσκολία. Στενό και ρηχό ποτάμι με πεντακάθαρο γλυκό νερό.Ψάρια,πάπιες,κύκνοι και ο φάρος όλο και πλησίαζε. ΟΛΟ ΔΕΞΙΑ φώναζε ο καπετάνιος ΔΕΞΙΑ είπααααα!!.Άγκυρααααα στο ποτάμιιιιιι!!!!!!

«Μα Τι στους 1000 Παπαγάλους είναι εδώ»; Παιδιά, μεγάλοι, ένας κύριος χοντρός με κόκκινη στολή που χαμογελάει σε όλους και δίνει δώρα. Ζωγραφισμένα προσωπάκια,πάγος,χιονισμένες πλαγιές,γλυκίσματα,καραμέλες,παιχνίδια,τραγούδια,χοροί. ΟΛΟΙ ΓΕΛΑΝΕ. Πού είναι η πηγή Σοκολάτας?Πού είναι το καφέ ζουμί που είδαμε στην Καραϊβική? Μάζεψε το πλήρωμα,τους έβαλε να πλυθούν στο ποτάμι,να ντυθούν με τις καλές τους φορεσιές να χαμογελάσουν αυτοί που έχουν όλα τα δόντια μόνο και….

Η συνέχεια ζωντανά, στο μεγαλύτερο και ομορφότερο θεματικό Χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας,στα Τρίκαλα,στον Μύλο των Ξωτικών. 

img_2661